Op deze pagina vind je allerlei handige ‘weetjes’ over alles rondom internationaal vrijwilligerswerk

In november 2018 heeft Tweedekamerlid Van Haga (toentertijd VVD, nu FvD) een nota gepresenteerd.

Initiatiefnota van het lid Van Haga: «Een goede bedoeling is niet altijd een goed idee: een voorstel tot bestrijding van weeshuistoerisme»

Er zijn in november 2018 kamervragen over deze nota gesteld en Van Haga heeft er in de media meermaals over gesproken. Zie ook deze artikelen online:
* Volkskrant: ‘Arme weeskinderen helpenin Cambodja..
* Defense for Children: ‘… blij met initiatiefnota VVD tegen weeshuistoerisme

Op 27 maart 2019 vond er een hoorzitting (rondetafelgesprek) plaats in een zaal bij de Tweede Kamer. De media besteedden ook hier veel aandacht aan:
* Trouw: ‘De VVD wil af van het weeshuistoerisme’
* Telegraaf: ‘Weeshuistoerisme aan banden, walgelijk businessmodel

Celine Verheijen was namens BCNN op 27 maart te horen op Radio 1. Luister hier de uitzending terug (uitzending tussen 6.00-7.00u, item om 18.44 min).

Bekijk en beluister het gehele debat op ‘Debat gemist’

Informatie van Unicef:

Weeshuistoerisme: goed bedoeld, slecht idee

Duizenden Nederlandse jongeren doen jaarlijks vrijwilligerswerk in weeshuizen in een ver buitenland. Goed bedoeld, maar met negatieve gevolgen voor de kinderen. Met de campagne #StopWeeshuistoerisme laat het Better Care Network zien waarom dit moet stoppen.

Een tussenjaar reizen door Azië, Afrika of Zuid-Amerika en onderweg ook nog iets goeds doen. Met die gedachte gaan veel (Nederlandse) jongeren als vrijwilliger aan de slag in een weeshuis. Terwijl ze denken dat ze weeskinderen helpen, dragen ze onbewust bij aan de uitbuiting van kinderen. Ook krijgen die door de zich steeds elkaar opvolgende vrijwilligers last van hechtingsproblemen.

Lees verder op de website van Unicef

Vereniging Volunteer Correct heeft haar visie op het werken met kwetsbare kinderen meegenomen bij het opstellen van de kwaliteitsrichtlijnen voor internationaal vrijwilligerswerk.
Vereniging Volunteer Correct nuanceert het perspectief op kinderhuizen in ontwikkelingslanden: niet alle kinderhuizen zijn weeshuizen en niet alle kinderhuizen maken vrijblijvend verblijf van onervaren en ondeskundige vrijwilligers mogelijk. Vereniging Volunteer Correct is in gesprek met Better Care Network Nederland over afstemming rondom advisering vrijwilligerswerk in huizen waarin kwetsbare kinderen verblijven.

De derde wereld op je CV – Judith van de Kamp (2019)

Begin maart 2019 kwam er een bijzonder boek uit over vrijwilligerswerk en stage in ontwikkelingslanden. Om specifieker te zijn: Afrika. En nog wat specifieker: Ghana en Kameroen. Judith van de Kamp is in 2017 gepromoveerd. Ze heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen westerlingen in Kameroen (voornamelijk vrijwilligers en stagiairs in ziekenhuizen) en de lokale bevolking en het lokale personeel.

In het boek ‘De derde wereld op je CV’ beschrijft ze, met gebruikmaking van 1001 anekdotes, issues die met deze specifieke dynamiek samenhangen. Iedereen die een tijdje vanuit z’n Hollandse ‘comfort zone’ naar een ontwikkelingsland is geweest om te werken of stage te lopen, weet dat je dagelijkse tegen dingen aanloopt, die je in de verste verte niet had verwacht en vooral…. dat je achteraf ziet, dat je daar veel te veel met je westerse mindset op hebt gereageerd.
Lees dit boek en je bent al op heel veel van deze situaties vele malen beter voorbereid.

De derde wereld op je CV

Judith van de Kamp, de schrijfster van het boek ‘De derde wereld op je CV, vertelt dat er per dag 9000 westerlingen vertrekken die zich ontwikkelingslanden gaan inzetten. Omgerekend zijn dat 30 vliegtuigen per dag.
Kijk hier naar de een clip, waarin Judith erover vertelt: https://www.youtube.com/watch?v=XMTwbSOt6uc
Judith is ook geïnterviewd door Spijkers met Koppen. Ze vertelt hier uitgebreid over haar boek:
https://www.nporadio2.nl/spijkersmetkoppen/gemist/video/9626/de-derde-wereld-op-je-cv.
.