Op de pagina waarop we uiteenzetten, wat onze visie en missie is, gaan we nader in op wat Vereniging Volunteer Correct (VVC) doet.

VVC is in december 2018 opgericht en is dus nog maar net begonnen met haar activiteiten. Het eerste doel is geweest: het opstellen van de VVC-kwaliteitsrichtlijn.

We gaan in de loop van 2019 verdere plannen en activiteiten ontwikkelen.

Dit is een kwestie van definitie en perspectief. Er zijn vrijwilligers die tijdens een vakantie een weekje op een school les gaan geven. Er zijn veel particuliere initiatieven, die vooral leven van donaties van donoren, die ook eens gaan kijken bij het project dat ze ondersteunen. Aan de andere kant zijn er vrijwilligers die maandenlang tot soms zelfs nog veel langer zich vrijwillig inzetten voor projecten in ontwikkelingslanden. Ook zijn er mogelijkheden voor ‘vrijwilligers’ die dan toch een ‘dagvergoeding’ krijgen.

In 2014 heeft Sèrah van den Brink in opdracht van Volkskrant onderzoek gedaan. Zij kwam uit op ruim 7000 vrijwilligers per jaar. Ongeveer de helft hiervan boekt zijn reis bij een commerciële organisatie, ongeveer een kwart doet dat via een stichting, die vrijwilligersreizen mogelijk maakt.

Onderzoeksverslag Sèrah van den Brink