Vijftien vrijwilligersorganisaties in Nederland hebben zich verenigd in de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk. Vereniging Volunteer Correct (VVC) scheidt door middel van strenge richtlijnen kaf van koren en laat op transparante wijze zien hoe verrijkend internationaal vrijwilligerswerk kan zijn.

Eenzijdige belichting van internationaal vrijwilligerswerk

In de afgelopen jaren is er ruime aandacht in het publieke debat gekomen voor de misstanden in internationaal vrijwilligerswerk. Door de toegenomen aandacht zijn ook organisaties die zich afzetten tegen de veroordeelde praktijken onterecht in het nauw gekomen. Organisaties – vaak vanuit passie en idealen – die zich inzetten vóór en veel belang hechten aan verantwoord en transparant internationaal vrijwilligerswerk. Door zich te verzamelen in de Vereniging Volunteer Correct kunnen zij gezamenlijk werken aan gedeelde idealen en gezamenlijk uiting geven aan het belang dat zij hechten aan verantwoord en transparant vrijwilligerswerk.

Door ontwikkelen van kwaliteitsrichtlijn meer inzicht

Vereniging Volunteer Correct heeft een kwaliteitsrichtlijn ontwikkeld, waaraan alle leden van de vereniging voldoen. Op de website van Vereniging Volunteer Correct (www.volunteercorrect.nl) presenteren de leden zich transparant en inhoudelijk vanuit de VVC-kwaliteitsrichtlijn.

De vereniging en de richtlijn komen voort uit de Transparantie-index van Stichting Volunteer Correct. Stichting Volunteer Correct is al sinds 2014 een bepalende stem in de roep tot kwaliteitsverbetering van het aanbod van internationaal vrijwilligerswerk in Nederland.

Aandachtspunten in de kwaliteitsrichtlijn zijn onder andere: werken met kwetsbare groepen, organisatietransparantie, vrijwilligerstaken, kostenmodel, samenwerking met lokale partnerorganisaties, vrijwilligersvoorbereiding en evaluatie van de projecten en de inzet van de vrijwilligers.

Hét portaal voor de a.s. vrijwilliger
Vereniging Volunteer Correct stelt zich ten doel dat iedere a.s. vrijwilliger zich via het online VVC-portaal oriënteert op internationaal vrijwilligerswerk. Op deze manier kunnen a.s. vrijwilligers een verantwoorde keuze maken en zich beter voorbereiden op hun verblijf en inzet in het buitenland. De vereniging gaat zich de komende jaren onder meer inzetten voor een kwaliteitsrichtlijn voor de voorbereidingstrainingen, de ontwikkeling van generieke evaluatiemogelijkheden en het zichtbaar maken en promoten van de verantwoorde en duurzame praktijken van internationaal vrijwilligerswerk.

Meer informatie: info@volunteercorrect.nl, secretariaat: Niko Winkel, 06-55072684

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.