(Utrecht – 19 november 2019)

Een nieuwe online test helpt jongeren bepalen hoe verantwoord het buitenlandse vrijwilligerswerk is dat ze willen gaan doen. Better Care Network Netherlands, een koepelorganisatie van meerdere kinderorganisaties, lanceert de test op de Buitenlandbeurs op 23 en 24 november in de Jaarbeurs Utrecht. ‘Elk jaar overwegen vele vrijwilligers om vrijwilligerswerk te gaan doen met kwetsbare kinderen in het buitenland, zonder te weten dat vaak niet in het belang van deze kinderen is,’ zegt Patricia Nieuwenhuizen van Better Care Network Netherlands. ‘De test is gemaakt om vrijwilligers te helpen een betere keus te maken.’

Online zelftest

De test is gemaakt door experts van Better Care Network Netherlands. Hij bestaat uit drie delen: vragen die een vrijwilliger aan zichzelf kan stellen over het werk dat hij of zij zou kunnen gaan doen, vragen over de uitzendorganisatie , én een kennistest over de kinderen waar vrijwilligers mee kunnen gaan werken. Thema’s die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld of een vrijwilligers dit werk ook in Nederland mag doen met diens opleiding en achtergrond, en of een vrijwilliger ook de beste persoon is voor de functie.

Het doel van de test is om jongeren kritisch na te laten denken over vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen. Door de test krijgen jongeren informatie over de mogelijke – onbedoelde! – schade die vrijwilligerswerk kan toebrengen aan kwetsbare kinderen.

Onbedoelde schade aan kinderen in weeshuizen

Veel vrijwilligers weten niet dat 80 procent van de kinderen in weeshuizen wereldwijd nog één of beide ouders heeft. De kinderen zijn vaak wegens armoede in een weeshuis beland. Er is veel geld te verdienen aan weeshuizen, door de vrijwilligers die er komen en door de donaties die zij binnenhalen. Donoren en vrijwilligers houden deze situatie en dus weeshuizen in stand. Better Care Network Netherlands pleit voor ondersteuning van ouders die in armoede leven, zodat ouders zelf voor hun kinderen kunnen zorgen. Voor kinderen is onderdak bij familie of in een pleeggezin een veel betere plek dan een weeshuis.

De test is kosteloos te maken via https://www.stopweeshuistoerisme.nl/vrijwilligerswerk-met-kinderen/.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.