Volunteer Correct LogoHet internationaal vrijwilligerswerk is maar heel klein wereldje als je ’t vergelijkt met die van de Nederlandse horeca en is een heel specifieke niche in de reiswereld, maar voor het internationaal vrijwilligerswerk geldt in dezelfde mate, dat corona alles bijna helemaal tot stilstand heeft gebracht.

De geplande verenigingsactiviteiten van Volunteer Correct zijn ‘on hold’ gezet. We hopen van harte dat we vóór de zomer van 2021 alsnog ons eerst Vereniging Volunteer Correct Buitenlandbeurs kunnen organiseren. Alles zal afhangen van hoe de coronapandemie in het komend jaar tot staan wordt gebracht.

Als laatste actie voor dit bijzondere crisisjaar lichten we in dit artikel uit, waar we de leden van Volunteer Correct nu staan, waarmee ze bezig zijn en welke perspectieven er nog wél zijn, momenteel, voor internationaal vrijwilligerswerk.

Zo worden in samenwerking met lokale vrijwilligers en de voedselbank door Local Dreamers, dat in Ecuador in Zuid-Amerika werkt, voedselpakketten uitgedeeld onder de armste families in de wijken in het zuiden van de hoofdstad, Quito. Local Dreamers biedt normaliter mogelijkheden aan om Spaans te leren in Ecuador. Momenteel worden er nog online Spaanse lessen gegeven.

Activity International wil graag vanaf februari 2021 weer een zeer beperkt aantal reizen aanbieden. Wat betreft vrijwilligerswerk komt dit uit op een exclusief aantal natuur- en wildlifeprojecten. Sociale projecten vindt Activity International vooralsnog (nog) niet verantwoord. Op een aparte pagina op de website verantwoordt Activity International uitgebreid, hoe op de pandemie wordt geanticipeerd en wat er nu nog mogelijk is.

Het Andere Reizen biedt op dit moment vrijwilligerswerk aan in Tanzania, dat al sinds voorjaar 2020 stelt ‘dat er geen corona meer is in het land’ en Zuid-Afrika en Colombia, landen die zich weer openstellen voor internationale vrijwilligers (Zuid-Afrika vanaf februari 2021).

We hebben op deze bestemmingen nauw contact met onze contactpersonen en in Tanzania zijn sinds kort de eerste vrijwilligers weer aan de slag. Zij verblijven in een veilige omgeving en merken, zelfs in het ziekenhuis waar ze werken, niets van covid.

Travel Active is weer volop in contact met alle internationale samenwerkingspartners. Travel Active is verheugd, dat er langzaam maar zeker weer wat meer mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen of stage te gaan lopen in een aantal Afrikaanse en Latijns-Amerika landen. Ondertussen houdt Travel Active zich bezig met het nog verder verbeteren van onze informatievoorziening.

Edukans richt zich momenteel op de ontwikkeling van een nieuwe strategie, waarin het werken in de Covid-19-omstandigheden maar ook digitaal uitwisselen een prominente plek krijgt. Daarbij kijken we naar mogelijkheden om via digitaal contact en online trainingen met mensen werkzaam in het onderwijs invulling te geven aan wederzijds leren over de kwaliteit van onderwijs. Juist hoe kinderen en leerkrachten het werk weer op kunnen pakken ná een hele tijd thuis te zijn geweest, krijgt de aandacht. Er wordt momenteel niet gereisd, de verwachting is dat dit in ieder geval zal duren tot het eerste of tweede kwartaal van 2021.

World Servants houdt zich vooral bezig met groepsreizen. De voorbereidingen voor zo’n 1100 vrijwilligers, hopelijk in zomer 2021 vertrekkend, gaan gewoon door. Men zit in de (extra) voorbereidingsperiode niet stil: naast fondsenwerving verwerven deelnemers samen inhoudelijke kennis over hun land, het nut van hun bijdrage en de lokale impact van de partnerorganisaties. World Servants heeft dit jaar tot ‘bonusjaar’ benoemd: het jaar waarin je je juist erg nuttig kunt maken in je thuisland.

Vrijwillig Wereldwijd maakt van de nood een deugd door nieuwe ontwikkelingen te starten. Zo kun je via Vrijwillig Wereldwijd straks ook reizen boeken via https://wereldwijdreizen.nl. Vrijwillig Wereldwijd biedt verder nog steeds wel gewoon de vrijwilligerswerkmogelijkheden aan in Tanzania, dat stelt geen last van corona te hebben en vrijwilligers verwelkomt. Op de website tref je enige verslagen van vrijwilligers die juist in deze periode vrijwilligerswerk doen. Ook zijn er mogelijkheden in Ghana en Zuid-Afrika, mits je een negatieve coronatest hebt, zo stelt Vrijwillig Wereldwijd.

Ontmoet Afrika en GoGhana stellen druk te zijn met het warm houden van de relaties met de partners, hier een daar ondersteuning te bieden bij lokale activiteiten en rekenen erop, dat er vanaf het tweede kwartaal van 2021 weer mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te doen en stages te lopen in Afrika. Ondertussen vindt verdere oriëntatie plaats op nieuwe projecten.

Ook GoPure, Voluntoura, Doingoood en TravelUnique houden de contacten in de doellanden warm en bereiden zich erop voor, dat in 2021 weer volop vrijwilligerswerkarrangementen kunnen worden gerealiseerd. We hopen met z’n allen op het aanbreken van betere tijden.

Als vereniging hebben we dit jaar een stapje teruggezet. We rekenen erop, dat we in 2021 onze eigen ontwikkelagenda weer op kunnen pakken. We zijn een vereniging van vrijwilligerswerkorganisaties, als verenigingsorganisatie ook geheel zelf gebaseerd op vrijwillige inzet.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.