In de zaterdagkrant (21 september 2019) publiceerde het Algemeen Dagblad een uitgebreid artikel over internationaal vrijwilligerswerk. Het betreft vooral een interview met Judith van de Kamp (“De derde wereld op je CV”). Met zo’n artikel kunnen we als vereniging van organisaties die voor duurzaam en verantwoord vrijwilligerswerk staan alleen maar heel erg blij zijn.

Hoe je goedbedoelde hulp als vrijwilliger in het buitenland helemaal verkeerd kan vallen

Zoek je een werkavontuur als vrijwilliger in een ver land? Let dan op of je goedbedoelde hulp ook zo overkomt bij de mensen daar, waarschuwen deskundigen Yolande van Wijk en Judith van de Kamp. Denk bijvoorbeeld aan het ‘weeshuistoerisme’, waar de constante stroom aan arriverende en vertrekkende vrijwilligers de hechtingsproblemen van wezen lijkt te verergeren. Hoe kies je als leek een goede organisatie?

Wees weg als je vage antwoorden krijgt
,,In Nederland houdt de Vereniging Volunteer Correct zich aan strikte richtlijnen’’, zegt Judith van de Kamp (1983), auteur van De derde wereld op je cv. ,,Organisaties die verantwoord internationaal vrijwilligerswerk aanbieden, hebben zich daarbij aangesloten.’’ Als een organisatie daar niet bij zit, is dat nog geen teken van onbetrouwbaarheid. ,,Stel dan wel kritische vragen. En: wees weg als je vage antwoorden krijgt.’’

Lees het gehele artikel op de website van Vereniging Volunteer Correct

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.